Hem / Tips & Fakta / Kvinnohälsa / Värmevallningar i klimakteriet

Värmevallningar i klimakteriet

Värmevallningar, eller vallningar, är något som de flesta förknippar med klimakteriet. Att få plötsliga attacker av svettningar eller att det går som en våg av värme genom kroppen är välbekant för många kvinnor som är i och har gått igenom klimakteriet.

Kvinna med värmevallningar som svalkar sig med ett kallt glas och fläktar med ett papper.

Vanligt med vallningar

Ungefär 86% av alla kvinnor får vallningar av olika styrka (socialstyrelsen 2021-9-7583).

Vallningar förekommer genom hela klimakteriet men är vanligast från förklimakteriet till något år efter sista mensen. De kan komma flera gånger varje timme eller bara någon enstaka gång, både på natten och dagen.

I genomsnitt har kvinnan värmevallningar under 5 år. En del kvinnor märker inte av några värmevallningar alls, medan en del aldrig slutar att få vallningar. Intensiteten är olika från kvinna till kvinna och de kan försvinna under en viss tid för att sedan komma tillbaka igen.

Hur känns en värmevallning?

Den typiska värmevallningen börjar i bröstet för att sedan sprida sig ut i huvud, armar och ben och kan hålla i sig från en halv minut till ett par minuter, eller upp till en timme.

En del kvinnor svettas mycket och behöver kanske byta kläder under dagen. Kommer vallningarna under natten kanske även sängkläderna behöver bytas. Medan andra bara känner av en värmevåg som går genom kroppen, men utan svettningar.

Varför uppstår värmevallningarna?

När östrogennivåerna sjunker, som de gör i klimakteriet, påverkas temperaturregleringen och värmevallningarna uppstår.

Klimakteriet är något som är helt naturligt och hänger i hop med att vi blir äldre. Samtidigt är det många kvinnor som känner att deras liv påverkas och kanske känns det som om livskvaliteten inte är den samma som förut. Det kan påverka jobbet, nattsömnen och kanske avstår man aktiviteter och miljöer eftersom man plötsligt kan få en vallning.

Kan man göra något åt värmevallningar?

Värmevallningarna kan påverkas av olika faktorer men kan också vara ärftliga.

Det finns de som menar att olika livsstilsfaktorer kan påverka hur man hanterar och känner av värmevallningarna:

  • träning är bra, lite rörelse är bättre än ingen rörelse alls
  • alkohol
  • stress
  • kosten, ät bra mat och mindre ”skräpmat”.

Femarelle

Femarelle är fritt från hormoner och kan stödja kvinnor genom klimakterietFemarelle innehåller ämnet DT56a som är extrakt från sojaböna, samt olika vitaminer och mineraler.

Femarelle finns att köpa på hälsokostbutiker och apotek. Länk till sidan med alla återförsäljare.

Femarelle för klimakteriets tre olika faser.

 

Femarelle Rejuvenate innehåller DT56a och extrakt av linfrö. Även Vitamin B2 som bidrar till att minska trötthet och utmattning samt Biotin (B7) som bidrar till en normal energiomsättning, stödjer en normal funktion av nervsystemet samt bidrar till att bevara normal hud och hår.

Femarelle Recharge innehåller DT56a och extrakt av linfrö. Även Vitamin B6 som bidrar till att reglera den hormonella aktiviteten, minska trötthet och utmattning, stödjer en normal funktion av nervsystemet samt bidrar till en normal energiomsättning.

Femarelle Unstoppable innehåller DT56a och kalcium. Innehåller även Vitamin D3 som bidrar till bevarandet av normal benstomme. Vitamin B2 som bidrar till att minska trötthet och utmattning och Biotin (B7) som bland annat bidrar till normala slemhinnor och till att bevara normal hud och hår.

Femarelle för kvinnor i och efter klimakteriet

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå