Hem / Klimakteriet

Klimakteriet

7 av 10 kvinnor upplever klimakteriebesvär:

  • oregelbunden menstruation
  • värmevallningar
  • plötsliga svettningar
  • humörsvängningar
  • nedstämdhet
  • torra slemhinnor
  • urinvägsbesvär.

Klimakteriet är ett naturligt tillstånd

Även om klimakteriet är ett naturligt tillstånd så upplever många kvinnor obehag före, under och efter denna period i livet. Så många som 70% av alla kvinnor upplever klimakteriebesvär. Besvären är individuella och graden av besvär varierar från kvinna till kvinna, men upplevs ofta som en allmän känsla av nedsatt livskvalitet.

När du går in i förklimakteriet och därmed närmar dig klimakteriet finns det färre ägg i äggstockarna, och därför sker ägglossning mindre ofta. Östrogenhalten sjunker nu långsamt. Ibland är det svårt att förstå att de små förändringarna du upplever kan vara relaterade till den sjunkande östrogennivån i kroppen. Små förändringar som humörsvängningar, ökad trötthet och förändrad sexlust kan upplevas. När du passerat förklimakteriet och befinner dig i klimakteriet, blir det mer tydliga och typiska tecken som exempelvis värmevallningar och nattliga svettningar.

När du väl har passerat klimakteriet minskar värmevallningar och humörsvängningar ofta med tiden. Emellertid kan den låga östrogenhalten i stället leda till att slemhinnan i slidan blir tunnare och torrare, vilket kan bidra till en ökad känslighet för infektioner i urinvägarna. Även benstrukturen påverkas av den låga östrogennivån och risken för benskörhet kan öka.

Femarelle´s produktserie kan hjälpa dig i klimakteriets olika faser

Femarelle hjälper kvinnor genom och efter klimakteriet

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå