Hem / Tips & Fakta / Kvinnohälsa / Klimakteriet eller PMS?

Vad är skillnaden mellan klimakteriet och PMS?

Är du mer irriterad än vanligt? Känner du att personer i din närhet plötsligt beter sig irrationellt? Är det klimakteriet eller är det PMS??

Kvinna som funderar över skillnaderna mellan klimakteriet och pms

Besvären av PMS och klimakteriet kan vara lika men orsaken och när besvären uppstår är inte desamma.

PMS

PMS är en samling besvär som kan variera från milda till svåra och inkluderar ofta humörsvängningar, mer irritation än vanligt, trötthet, extra känslighet, oro och även fysiska besvär som att brösten känns ömma, man kan känna sig uppblåst och svullen i kroppen, kanske känner du av lederna mer och huvudet värker, huden kan också bli sämre under PMS:en.

Vid PMS upplever du besvär före menstruationen, de minskar sedan i samband med menstruationens början. Forskningen har tyvärr inte kommit så långt vad gäller orsaken till PMS, men en teori är att kvinnor med PMS har en större känslighet för de ämnen som bryter ner progesteronet efter ägglossningen.

Klimakteriet

Klimakteriet är en naturlig biologisk process som alla kvinnor går igenom.

Klimakteriet innebär att äggstockarnas östrogenproduktion successivt avtar när vi närmar oss 40-årsåldern och det kan föra med sig en mängd besvär och förändringar. Majoriteten av alla kvinnor märker av klimakteriet, men det är stor skillnad mellan individerna på hur och vad som upplevs.

Tecken på klimakteriet kan vara alltifrån låga energinivåer, förändrad hud och hår, humöret åker berg- och dalbana, menscykeln förändras och mensen kan bli rikligare. Även vallningar på natten och dagen är vanliga tecken på klimakteriet.

Besvären av klimakteriet pågår kontinuerligt under hela menscykeln. Däremot kan klimakteriebesvären periodvis försvinna helt, de kan också variera i styrka och försvinna för att ersättas av andra. De hänger alltså inte direkt ihop med menscykeln.

Sammanfattning - klimakteriet eller PMS??

Besvären som man kan uppleva i sin PMS och i klimakteriet är till stor del liknande, så hur ska man veta vad som är vad när man närmar sig 40-årsåldern?

  • Klimakteriet pågår kontinuerligt, dvs det är ingen större skillnad under menscykeln.
  • PMS börjar ca 14 dagar före mensens första dag för att sedan minska eller försvinna helt i samband med menstruationens början.

Förändrad PMS i förklimakteriet

Kvinnor som närmar sig klimakteriet, dvs går in i förklimakteriet, kan uppleva en förändring i sin PMS, oftast att den blir mer påtaglig eller förändrar karaktär.

Hjälp i klimakteriet och vid PMS

Förutom att försöka äta bra, röra på sig och ta hand om sig själv på de sätt man mår bra av kan man också prova olika tillskott.

Premens är ett kosttillskott avsett för kvinnor med PMS (innehåller inte hormoner) du kan läsa mer om Premens här.

Femarelle är ett kosttillskott avsett för kvinnor i förklimakteriet, i klimakteriet och för kvinnor som passerat klimakteriet. Femarelle innehåller inte hormoner och har funnits på världsmarknaden i över 20 år och tas och har tagits av miljontals kvinnor världen över. Välkommen att läsa mer om Femarelle här.

Har du riktigt svåra besvär som inte går över trots att du vidtar olika åtgärder i form av livsstilsförändringar och tillskott ska du inte tveka att söka hjälp hos vården.

Att prata med vänner och partners om hur du upplever eventuella besvär är också en stor hjälp, man får både mer förståelse från omgivningen och man får chans att ta del av andras erfarenheter med både råd och tips för att må bra.

Femarelle för kvinnor i och efter klimakteriet

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå